
Ce este mierea de manuka ?
Mierea de Manuka este o miere specifică din Noua Zeelandă recoltată de albine din nectarul arbuștilor indigeni de manuka, Leptospermum scoparium, care crește sălbatic în zona cea mai îndepărtată și curată a țării. Manuka înflorește doar 2-6 săptămâni în fiecare an, având în vedere sezonul său scurt de înflorire, este nevoie de abilități imense, planificare și resurse pentru a culege miere de Manuka, motiv pentru care trebuie sa apreciem fiecare picătură de miere, ea fiind foarte prețioasă.
Mierea de Manuka este dulce și delicioasă, cu gust și culoare distinctă care se intensifică cu cat nivelul de puritate si compuși benefici este mai mare. Ca si un vin bun, mierea de manuka se intensifică în aromă și putere și se întunecă în timp.
Cum se deosebește mierea de Manuka de alte mieri?
Mierea de Manuka este chimic mai complexă decât alte tipuri de miere. Conține o gamă largă de micronutrienți bioactivi, inclusiv proteine, enzime, aminoacizi, minerale și compuși polifenolici derivați din plante. Micronutrienții susțin sistemul nostru imunitar, producerea de energie și sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea corpului nostru. Mierea de manuka din Noua Zeelandă conține peste 2000 de compuși individuali, care este de peste 20 de ori mai mare decât mierea obisnuita.
Activități antimicrobiene ale mierii Manuka
Toate mierile sunt antimicrobiene într-o oarecare măsură. Conținutul ridicat de zahăr, pH scăzut și conținut scăzut de apă din miere creează un mediu nefavorabil pentru creșterea bacteriană. Majoritatea mierilor eliberează, de asemenea, apă oxigenată atunci când sunt diluate, ceea ce ucide bacteriile. Acest peroxid de hidrogen este generat de enzima glucoză oxidază, care este adăugată de albine la nectar în timpul procesului de producere a mierii.
Mierea de Manuka are o activitate antimicrobiană non-peroxidică unică, care o deosebește de celelalte tipuri de miere. În comparație cu activitatea antimicrobiană pe bază de peroxid găsită în alte tipuri de miere, activitatea antimicrobiană non-peroxidică a mierii de manuka este foarte stabilă, făcând mierea de manuka excelentă pentru utilizări antimicrobiene precum îngrijirea rănilor.
Mierea de Manuka poartă, de asemenea, o abundență de alți compuși bioactivi derivați din plante, cum ar fi acizii fenolici și flavonoizii. Acizii fenolici și flavonoizii sunt bine-cunoscuți pentru activitățile lor antioxidante și antiinflamatorii care pot explica unele dintre beneficiile pentru sănătate raportate pentru mierea de manuka.