
Proprietati miere de manuka
Spre deosebire de majoritatea tratamentelor alternative, există dovezi științifice care să susțină proprietatile vindecătoare ale mierii Manuka. Aceste proprietati includ:
Vindeca ranile
Ca și în cazul altor mieri, mierea de Manuka poate ajuta la vindecarea rănilor. Toate formele de miere sunt acide și au un pH cuprins între 3,2 și 4,5. S-a demonstrat că proprietățile acide ale mierii favorizează vindecarea.
Aciditatea blochează, de asemenea, enzimele care descompun proteinele și peptidele de care organismul are nevoie pentru a se repara. Concentrația ridicată de zahăr din miere ajută, de asemenea, la protejarea rănilor.
Mierea are puțină umiditate și extrage lichide dintr-o rană. Acest lucru ajută la eliminarea deșeurilor și la accelerarea procesului de vindecare. Mierea scoate, de asemenea, apă din celulele bacteriilor invadatoare. Bacteriile au nevoie de apă pentru a crește și a supraviețui. Extragerea apei din bacteriile invadatoare le va ucide.
Proprietăți antivirale
Toate tipurile de miere au fost folosite ca antibiotice naturale de-a lungul secolelor. În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că puterea mierii de a ucide germenii provine din peroxidul de hidrogen produs cu ajutorul unei enzime de albine.
Mierea de Manuka face acest lucru cu un pas mai departe atacând germenii cu o substanță numită MGO. Găsită în nectarul unor plante Manuka, această substanță ajută la vindecarea rănilor minore și cronice.
Din această cauză, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat bandaje infuzate cu miere de Manuka atât pentru vânzarea fără prescripție medicală, cât și pentru vânzarea pe bază de rețetă.
Cu cât este mai mult MGO în miere, cu atât are mai multe proprietăți antivirale și antibacteriene.
Proprietăți antibacteriene
Zeci de specii de bacterii sunt vunlnerabile la mierea de Manuka, inclusiv Staphylococcus aureus și Streptococcus. Manuka pare, de asemenea, să fie eficient împotriva Clostridium difficile, un organism dificil de tratat, răspândit adesea în mediul medical.
Cercetătorii sunt deosebit de interesați de faptul că mierea de Manuka pare să atace infecțiile care formează un biofilm sau un strat subțire și alunecos de bacterii. Acest lucru se datorează faptului că, odată ce o infecție a format un biofilm, este considerată a fi netratabilă.
Până în prezent, nu există rapoarte privind rezistența microbiană la miere. Acest lucru sugerează că ar putea avea succes împotriva organismelor rezistente și a infecțiilor durabile ale rănilor, care nu se vindecă cu antibiotice regulate. Din acest motiv, mierea este considerată o opțiune de ultimă instanță împotriva infecției, un eficient antibiotic natural.