Ce este UMF ?
UMF înseamnă „Unique Manuka Factor” și este un sistem de notare dezvoltat de Asociația UMF Honey din Noua Zeelandă.
Asociația UMF Honey acordă licențe UMF producătorilor de miere Manuka care îndeplinesc standardele lor riguroase.
Sistemul de evaluare UMF este utilizat de o serie de mărci precum Comvita (marca UMF lider), New Zealand Honey Co., Manukora, Kiva și Happy Valley.
Fiecare lot de miere este testat de UMF Honey Association pentru miere autentică de Manuka din Noua Zeelandă. UMF urmărește compusi cheie specifici: Leptosperină, Metiglicoxal și DHA, precum și HMF.
Toti acesti compusi chimici trebuie să fie prezenti în mierea Manuka pentru ca aceasta să fie autentică și să primească Factorul unic Manuka.
Numărul UMF final se bazează pe toti compusii chimici combinati. Iată câteva exemple de potențiale UMF:
- Autentic certificat: de la UMF 5+ la UMF 9+
- Calitate Premium: UMF 10+ la UMF 15+
- Ultra Premium: UMF 15+ la UMF 20+ și peste
- Grad superior rar: UMF 24+
Fiecare producător de miere Manuka trebuie să dețină o licență UMF valabilă pentru a obține simbolul UMF pe etichetă.
Odată ce certificatul UMF este eliberat, înseamnă că mierea de Manuka îndeplinește următoarele cerințe:
- Produs, ambalat și etichetat în Noua Zeelandă – Toată mierea etichetată cu marca de calitate UMF trebuie ambalată și etichetată în Noua Zeelandă. Mierea de Manuka nu poate fi importată în Noua Zeelandă.
- Testată – După ce mierea de Manuka a fost ambalată, trebuie să fie supusă mai multor teste pentru a identifica sursa și puritatea acesteia.
- Audit – Miere de Manuka UMF este supusa unui audit în mod regulat, astfel încât să puteți fi siguri că obțineți miere de Manuka reală cu numărul UMF corect.
- Dovadă de autenticitate – Certificatul oficial UMF este emis odată ce mierea de Manuka a trecut cu succes toate criteriile de testare.
Ce este MGO?
Sistemul de notare MGO a fost dezvoltat de profesorul Thomas Henle în 2008. Este utilizat în principal de compania Manuka Health.
Manuka Health este cea mai populară companie care folosește sistemul de notare MGO. În plus, Manuka Health efectuează cercetări independente asupra mierii de Manuka pentru a aduce noi standarde în lumea Manuka.
MGO înseamnă metilglioxal, care este o substanță chimică care apare în mod natural în mierea de Manuka.
Potrivit Manuka Health, „ingredientul magic” din mierea de Manuka a fost descoperit de unul dintre partenerii lor de cercetare – profesorul Thomas Henle (Universitatea din Dresda).
Iată o comparație între diferite niveluri de MGO și UMF:
Este important de retinut faptul că Manuka Health este, de asemenea, membru al UMF Honey Association.
Fiecare borcan de miere etichetat MGO Manuka este testat pentru potență și urmărit de la stup până acasă, ținând pasul cu standardele înalte de miere Manuka.
Cu cât este mai mare conținutul de MGO, cu atât este mai mare gradul de miere de Manuka.
Ce este KFactor?
KFactor este un termen de marketing folosit de compania Wedderspoon.
Eticheta respectă toate reglementarile ale Ministerului Industriilor Primare din Noua Zeelandă, care elaborează standarde pentru mierea de Manuka din țară.
Standardul KFactor vă asigură că obțineți următoarele:
- miere crudă și neausterizată
- fără antibiotice, glifosat și pesticide
- Fara organisme modificate genetic ( Non- GMO)
- urmarire de la stup la tine
- provine din Noua Zeelandă
În plus, există două tipuri principale de miere de Manuka de la Wedderspoon; KFactor 16 și KFactor 12. Nu există o semnificație clară a numerelor 12 și 16, în afară de potențialul de a deruta consumatorii care caută numere UMF.
KFactor 16 este o miere monoflorală care este „în întregime sau în cea mai mare parte” fabricată din planta Leptospermum scoparium (Manuka).Asta înseamnă că această miere este mai degrabă un extract dintr-o singură plantă.
KFactor 12 este un mix multifloral, care este mai mult un „amestec” de Manuka și alte tipuri florale.
Indicatori Manuka
Cel mai comun indicatori pentru mierea de Manuka este MGO (metilglioxal). Este un compus natural cu proprietăți antibacteriene și este măsurat în sistemele de clasificare UMF și MGO.
Cu toate acestea, sistemul de clasificare UMF măsoară și NPA (activitate non-peroxidică) care reprezintă dezinfectantul standard al fenolului din industrie. Markerul NPA se referă direct la evaluarea generală UMF. Dacă o miere de Manuka are un NPA de 18, atunci va fi UMF 18+.
Leptosperina se găsește în mod natural în mierea de Manuka și se măsoară și în UMF. Leptosperina identifică în mod unic mierea de Manuka. Dacă nu are Leptosperină, nu este miere Manuka.
DHA (dihidroxiacetonă) este, de asemenea, prezent în sistemul de clasificare UMF. Este precursorul metilglioxalului și determină nivelurile totale de MGO.
Sistemul de notare KFactor este destul de diferit de UMF și MGO. Interesant este că nu măsoară nivelurile de MGO, NPA sau leptosperină.
Foloseste graficul de mai jos pentru o comparație a sistemelor UMF, MGO și KFactor și a markerilor pe care îi măsoară.
- Leptospermina
- DHA
- Puritate
- MGO (metilglioxal)
- MGO (metilglioxal
- puritate
- enzime vii
- număr de polen (70% și mai mare)
- DHA
- Nivelurile PH
- niveluri antioxidante
- compuși fenolici
Cum să comparăm calitatea diferitelor mieri Manuka dacă folosesc diferite sisteme de notare?
Sistemele de notare UMF și MGO măsoară un compus comun care este MGO. Concentrația de MGO (metilglioxal) variază de la 0 mg / 1 kg la 1000 mg / 1 kg. Orice peste 100mg / 1kg este considerat antibacterian. La rândul său, acest lucru face ușor pentru consumatori să înțeleagă că o miere MGO 100+ Manuka conține cel puțin 100 mg de metilglioxal.
Evaluarea UMF corespunde direct nivelurilor NPA.
Vă rugăm să mergeți la tabel pentru o comparație între NPA, UMF și MGO.
NPA | UMF | MGO |
10 | 10+ | 256+ |
15 | 15+ | 514 |
18 | 18+ | 696+ |
20 | 20+ | 829+ |
Utilizare dupa clasificare
În cele din urmă, să ne uităm la graficul de comparație final pentru a ne face o idee despre utilizările pentru mierea de Manuka la diferite niveluri de etichetare.