7 beneficii oferite de Mierea de Manuka
Mierea de Manuka este un tip de miere originară din Noua Zeelandă. Este produs de albine care polenizează floarea Leptospermum scoparium, cunoscută sub denumirea de tufă de manuka.
Proprietățile antibacteriene ale mierii Manuka sunt cele care o diferențiază de mierea tradițională. Metilglioxalul este ingredientul său activ și probabil responsabil pentru aceste efecte antibacteriene. În plus, mierea de manuka are beneficii antivirale, antiinflamatoare și antioxidante.
De fapt, a fost folosit în mod tradițional pentru vindecarea rănilor, calmarea durerilor de gât, prevenirea cariilor dentare și îmbunătățirea problemelor digestive.
Iată 7 beneficii pe bază de știință ale mierii de manuka pentru sănătate.
1. Ajuta la vindecarea rănilor
Din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosită pentru a trata rănile, arsurile, rănile și furunculele.
În 2007, mierea de manuka a fost aprobată de FDA din SUA ca opțiune pentru tratamentul rănilor.
Mierea oferă proprietăți antibacteriene și antioxidante, toate menținând în același timp un mediu umed de rană și o barieră de protecție, care previne infecțiile microbiene în rană.
Studii multiple au arătat că mierea de manuka poate îmbunătăți vindecarea rănilor, amplifica regenerarea țesuturilor și chiar reduce durerea la pacienții care suferă de arsuri.
De exemplu, un studiu de două săptămâni a investigat efectele aplicării unui pansament cu miere de manuka pe 40 de persoane cu răni care nu vindecă. Rezultatele au arătat că 88% din răni au scăzut în dimensiune. Mai mult, a contribuit la crearea unui mediu acid pentru răni, care favorizează vindecarea rănilor.
Mai mult, mierea de manuka poate ajuta la vindecarea ulcerelor diabetice.
Un studiu din Arabia Saudită a constatat că pansamentele pentru rana cu miere de manuka, atunci când sunt utilizate în combinație cu tratamentul convențional al plăgilor, au vindecat ulcerele diabetice mai eficient decât tratamentul convențional singur.
În plus, un studiu grec a arătat că pansamentele pentru rani cu miere de manuka au redus timpul de vindecare și au dezinfectat rănile la pacienții cu ulcer la nivelul piciorului diabetic.
Un alt studiu a observat eficacitatea mierii de manuka în vindecarea rănilor pleoapelor după operație. Au găsit toate rănile pleoapelor vindecate bine, indiferent dacă inciziile au fost tratate cu miere de manuka sau vaselină.
Cu toate acestea, pacienții au raportat că cicatricile tratate cu miere de manuka au fost mai puțin rigide și semnificativ mai puțin dureroase, comparativ cu cicatricile tratate cu vaselină.
În cele din urmă, mierea de manuka este eficientă în tratarea infecțiilor plăgii cauzate de tulpini rezistente la antibiotice, cum ar fi Staphylococcus aureus.
Prin urmare, aplicarea topică regulată a mierii de manuka pe răni și infecții poate ajuta la prevenirea MRSA.
Aplicată local, mierea de manuka tratează eficient arsurile, ulcerele și răni ce nu se vindeca. De asemenea, s-a demonstrat că combate tulpinile rezistente la antibiotice de infecții, cum ar fi MRSA.
2. Promoveaza sănătatea bucală
Potrivit CDC, aproape 50% dintre americani au o formă de boală parodontală.
Pentru a evita cariile dentare și pentru a vă menține gingiile sănătoase, este important să reduceți la minimum bacteriile orale rele care pot provoca formarea plăcii.
De asemenea, este important să nu ștergeți complet bacteriile orale bune care sunt responsabile pentru menținerea sănătății gurii.
Studiile au arătat că mierea de manuka atacă bacteriile orale dăunătoare asociate cu formarea plăcii, inflamația gingiilor și cariile dentare. Mai exact, cercetările au arătat că mierea de manuka cu o activitate antibacteriană ridicată este eficientă la inhibarea creșterii bacteriilor orale dăunătoare, cum ar fi P. gingivalis și A. actinomycetemcomitans.
Un studiu a examinat efectele mestecării sau suptului pe o mestecătură de miere asupra reducerii plăcii și a gingivitei. Mestecatul de miere a fost făcut din miere de manuka și similar cu o bomboană de miere masticabilă.
După cele trei mese zilnice, participanții au fost instruiți să mestece sau să suge mierea mestecată timp de 10 minute sau să mestece o gumă fără zahăr. Grupul de mestecat cu miere a prezentat o reducere semnificativă a plăcii și a sângerărilor gingivale, comparativ cu cei care au mestecat guma fără zahăr.
Ideea de a consuma miere pentru o bună sănătate orală poate părea contraintuitivă, deoarece probabil vi s-a spus că consumul prea multor dulciuri poate duce la apariția cariilor. Cu toate acestea, spre deosebire de bomboane și zahăr rafinat, efectele puternice antibacteriene ale mierii de manuka fac puțin probabil să contribuie la cariile sau caria dentară.
Rezumatul cercetării arată că mierea de manuka inhibă dezvoltarea bacteriilor orale dăunătoare care pot provoca gingivită și cariile dentare. Spre deosebire de zahărul rafinat, nu s-a demonstrat ca poate cauza carii dentare.
3. Calmează durerea în gât
Dacă suferiți de dureri în gât, mierea de manuka vă poate ajuta să vă ușurați. Proprietățile sale antivirale și antibacteriene pot reduce inflamația și pot ataca bacteriile care provoacă durere. Mierea de manuka nu numai că atacă bacteriile dăunătoare, ci acoperă și căptușeala interioară a gâtului pentru un efect calmant.
Un studiu recent efectuat la pacienții supuși tratamentului chimioterapic pentru cancerul de cap și gât a observat efectele consumului de miere de manuka asupra Streptococcus mutans, un tip de bacterie responsabilă pentru durerile de gât. Interesant este faptul că cercetătorii au descoperit o scădere semnificativă a Streptococcus mutans după ce au consumat miere de manuka.
Mai mult, mierea de manuka scade bacteriile orale dăunătoare care provoacă mucozită, un efect secundar comun al radiațiilor și chimioterapiei. Mucozita are ca rezultat inflamații și ulcerații dureroase ale membranelor mucoase care acoperă esofagul și tractul digestiv.
De ceva timp, diferite tipuri de miere au fost susținute ca supresoare naturale ale tusei. De fapt, un studiu a constatat că mierea a fost la fel de eficientă ca un inhibitor de tuse obișnuit. Deși mierea de manuka nu a fost utilizată în acest studiu, este probabil să fie la fel de eficientă în suprimarea tusei.
Mierea de manuka poate ajuta la tratarea durerilor de gât. Cercetările arată că atacă bacteriile care provoacă durere, în special la pacienții supuși chimioterapiei sau radiațiilor.
4. Ajuta la prevenirea ulcerului gastric
Ulcerele de stomac sunt una dintre cele mai frecvente boli care afectează oamenii. Sunt răni care se formează pe mucoasa stomacului, provocând dureri de stomac, greață și balonare.
H. pylori este un tip comun de bacterii care este responsabil pentru majoritatea ulcerelor gastrice.
Cercetările sugerează că mierea de manuka poate ajuta la tratarea ulcerelor gastrice cauzate de H. pylori.
De exemplu, un studiu cu eprubete a examinat efectele sale asupra biopsiilor de ulcer gastric cauzate de H. pylori. Rezultatele au fost pozitive și au sugerat că mierea de manuka este un agent antibacterian util împotriva H. pylori. Cu toate acestea, un mic studiu de două săptămâni efectuat pe 12 persoane care au luat zilnic câte 1 lingură de miere de manuka a arătat că nu scade bacteriile H. pylori. Astfel, sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua pe deplin capacitatea sa de a trata ulcerele gastrice cauzate de H. pylori.
Ulcerele gastrice pot fi, de asemenea, cauzate de consumul excesiv de alcool. Cu toate acestea, un studiu efectuat la șobolani a arătat că mierea de manuka a contribuit la prevenirea ulcerului gastric indus de alcool.
Rezultatele cercetarilor sunt mixte, dar efectele antibacteriene puternice ale mierii de manuka pot ajuta la tratarea ulcerului gastric cauzat de H. pylori. De asemenea, poate preveni ulcer gastric indus de alcool.
5. Îmbunatateste simptomele digestive
Sindromul intestinului iritabil (SII) este o tulburare digestivă frecventă. Simptomele sale asociate includ constipație, diaree, dureri abdominale și mișcări neregulate ale intestinului. Interesant este faptul că cercetătorii au descoperit că consumul regulat de miere de manuka poate ajuta la scăderea acestor simptome.
S-a dovedit că mierea de Manuka îmbunătățește starea antioxidantă și reduce inflamația la șobolani atât cu SII, cât și cu colită ulcerativă, un tip de boală inflamatorie intestinală.
De asemenea, s-a demonstrat că atacă tulpinile de Clostridium difficile (C. dif). Clostridium difficile, adesea numit C. diff, este un tip de infecție bacteriană care provoacă diaree severă și inflamație a intestinului. C. diff este frecvent tratat cu antibiotice. Cu toate acestea, un studiu recent a observat eficacitatea mierii de manuka pe tulpinile de C. diff.
Mierea de Manuka a ucis celulele C. diff, făcându-l un tratament posibil eficient.
Este important de reținut că studiile de mai sus au observat influența mierii de manuka asupra infecțiilor bacteriene în studiile la șobolani și eprubete. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a ajunge la o concluzie completă cu privire la influența sa asupra infecțiilor bacteriene ale intestinului.
Mierea de manuka poate scădea inflamația la persoanele cu SII. Poate fi și eficienta la combaterea C. dif.
6. Poate trata simptomele fibrozei chistice
Fibroza chistică este o tulburare moștenită care dăunează plămânilor și poate afecta și sistemul digestiv și alte organe. Afectează celulele care produc mucus, determinând mucusul să fie anormal de gros și lipicios. Acest mucus gros înfundă căile respiratorii și conductele, ceea ce face dificilă respirația.
Din păcate, infecțiile respiratorii superioare sunt destul de frecvente la persoanele cu fibroză chistică.
S-a demonstrat că mierea de Manuka combate bacteriile care provoacă infecții ale căilor respiratorii superioare.
Pseudomonas aeruginosa și Burkholderia spp. sunt două bacterii comune care pot provoca infecții respiratorii superioare grave, în special la populațiile vulnerabile. Un studiu a observat eficacitatea mierii de manuka împotriva acestor bacterii la persoanele cu fibroză chistică. Rezultatele au indicat faptul că le inhibă creșterea și funcționează împreună cu tratamentul cu antibiotice. Prin urmare, cercetătorii au ajuns la concluzia că mierea de manuka poate juca un rol important în tratarea infecțiilor respiratorii superioare, în special la cei cu fibroză chistică.
S-a demonstrat că mierea de manuka atacă bacteriile dăunătoare care cauzează infecții la nivelul căilor respiratorii superioare la persoanele cu fibroză chistică, dar sunt necesare studii suplimentare.
7. Trateaza acneea
Acneea este de obicei cauzată de modificări hormonale, dar poate fi, de asemenea, o reacție la o dietă slabă, stres sau creșterea bacteriilor în porii înfundați.
Activitatea antimicrobiană a mierii de manuka, atunci când este utilizată în combinație cu un produs cu pH scăzut, este adesea comercializată pentru a combate acneea.
Mierea de Manuka ar putea ajuta la menținerea pielii libere de bacterii, ceea ce ar putea accelera procesul de vindecare a acneei. De asemenea, având în vedere proprietățile sale antiinflamatorii, se spune că mierea de manuka scade inflamația asociată cu acneea.
Există cercetări foarte limitate cu privire la capacitatea mierii de manuka de a trata acneea. Cu toate acestea, un studiu a investigat efectele mierii kanuka, care are proprietăți antibacteriene similare cu cele ale mierii manuka. S-a constatat că mierea de kanuka a fost la fel de eficientă ca și săpunul antibacterian pentru ameliorarea acneei. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a declara că mierea de manuka este un remediu util la domiciliu pentru acnee.
Capacitatea mierii de Manuka de a trata acneea pare favorabilă, având în vedere proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatorii.
Este mierea de manuka sigura pentru consum?
Pentru majoritatea oamenilor, mierea de manuka este sigură de consumat. Cu toate acestea, unii oameni ar trebui să consulte un medic înainte de a o consuma, inclusiv:
- Persoanele cu diabet zaharat.
Toate tipurile de miere are un conținut ridicat de zahăr natural. Prin urmare, consumul de miere de manuka poate
afectează nivelul zahărului din sânge.
- Cei alergici la miere sau albine.
Cei alergici la alte tipuri de miere sau albine pot avea o reacție alergică după
ingerarea sau aplicarea mierii de manuka.
- Sugari.
Academia americana de Pediatrie nu recomandă administrarea de miere copiilor
mai mică de unul din cauza riscului de botulism infantil, un tip de alimenteboală.
Mierea de Manuka poate fi consumata în siguranță pentru majoritatea persoanelor cu vârsta peste un an. Cu toate acestea, persoanele cu diabet zaharat și cei alergici la albine sau alte tipuri de miere ar trebui să discute cu medicul de familie inainte de a o consuma.
Concluzia
Mierea de Manuka este un tip de miere unica. Cel mai notabil atribut al său este efectul său asupra gestionării și vindecării rănilor.
Mierea de Manuka are, de asemenea, proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii care pot ajuta la tratarea numeroaselor afecțiuni, inclusiv sindromul intestinului iritabil, ulcerele gastrice, bolile parodontale și infecțiile respiratorii superioare.
Cercetări suplimentare sunt justificate pentru a-și susține proprietățile benefice.
Având în vedere toate lucrurile, mierea de manuka este probabil o strategie eficientă de tratament care poate accelera procesul de vindecare atunci când este utilizată împreună cu terapii mai convenționale.